Кролівництво в Україні

Кролівництво – одна з найприбутковіших галузей тваринництва, яка відіграє значну роль в забезпеченні людства продовольством та хутровими виробами, а кролятина за хімічним складом і харчовими властивостями перевищує м’ясо інших видів с/г тварин. Зокрема, білок кролячого м’яса засвоюється організмом людини на 90 %, тоді як яловичини – близько 60%. За своїми біологічними показниками кролі відрізняються не лише багатоплідністю але і високою скоростиглістю. Так, у кроленят за перші 4 місяці життя маса тіла може збільшуватись у 50 разів. При добре організованій справі і спланованому циклі відтворення, утримання чотирьох-п’яти кролиць протягом року дає можливість отримати кроликів, від яких можна мати чотири центнери м’ясної продукції і до двохсот шкурок. Але для того, щоб займатися розведенням кролів необхідно опанувати теоретичними знаннями. У книзі викладено літературні дані та приведено власні дослідження з питань біологічних особливостей, відтворення, годівлі, утримання і племінної роботи в кролівництві. Проаналізовано сучасний стан кролівництва в Україні та за кордоном, запропоновано основні заходи виведення галузі кролівництва з кризового стану. Книгу підготовлено в Черкаській дослідній станції біоресурсів – головній установі Національної академії аграрних наук України з координації наукових досліджень у кролівництві та звірівництві. Автори висловлюють подяку співробітникам станції: Є. Шевченку, О. Гавришу, Ю. Сотніченко та В.Михно за допомогу в підготовці матеріалів при написанні книги.

 

 

Скачати