Dynamics and trends of the development of the rabbit breeding industry in Ukraine and the world

  • V. P. Shablya State Biotechnological University, Kharkiv, Ukraine
  • O. V. Korx Institute of Animal Husbandry, NAAS, Kharkiv, Ukraine
  • P. V. Shablya Institute of Pig Breeding and Agro-Industrial Production, NAAS, Poltava, Ukraine
  • A. S. Syabro Poltava State Agrarian University
Keywords: rabbit breeding, dynamics, livestock, productivity, productivity direction, breeding, feeding, housing technologies, innovations

Abstract

The article analyzes changes in the number of rabbit livestock, productivity indicators, feeding, maintenance and breeding methods in the world and Ukraine over the past 50 years. It is shown that rabbit breeding has undergone significant transformations during this time, aimed at intensification of production and increasing economic efficiency. The dynamics of the number of rabbits in the world are presented - from approximately 400 million heads in the 1970s to stabilization at the level of about 500-700 million in the 2010-2020s, with the meat sector dominating. In Ukraine, the number of rabbits decreased from over 20 million heads in the 1970s to 2-3 million in 2010-2020s. Rabbit productivity has increased significantly over the specified period: the average slaughter weight has increased to 2.6 – 2.8 kg in the world and 2.4 – 2.5 kg in Ukraine, while the age of reaching slaughter condition has decreased from 110 – 120 to 70 – 75 days. An increase in multiparity to 10 – 12 rabbits per litter, an increase in the number of litters per year to 8 – 9, as well as an increase in feed conversion were noted. In breeding, a transition took place from traditional phenotypic selection to multiparametric, genomic and marker-associated selection. The evolution of feeding and housing technologies was also analyzed. A global trend towards a reduction in the combined meat-skin direction of productivity was identified. In Ukraine, the main challenges today remain the insufficient level of breeding work, limited investments and weak integration into international standards. The main directions of rabbit breeding development are specialization in the meat sector, introduction of modern biotechnology and automation, as well as the search for niche markets. In Ukraine, cooperation and export opportunities also provide an additional chance, provided that production is modernized. The main factors of positive changes in the world rabbit breeding industry are the introduction of intensive feeding and housing technologies, breeding achievements (transition to genomic breeding, use of hybrid lines), improvement of reproduction management and automation of production processes. Ukraine is also gradually integrating into these processes, but needs the development of breeding centers, modern laboratories and investments in the latest technologies and genetic research.

References

Державна служба статистики України. Статистичні збірники: Сільське господарство України. Київ, (2015 – 2024). [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://ukrstat.gov.ua

Зубець, М. В., Мазур, М. В., Кваша, С. М. (2015). та ін. Економічні та організаційні основи розвитку тваринництва. К.: ННЦ «Інститут аграрної економіки». 392 с.

Калитка, І. М., Мельничук, Д. О. (2021). Основи виробництва продукції кролівництва. К.: Вища освіта, 220 с.

Полупана, Ю. М. (2019). Кролівництво: теорія і практика. Київ: Аграрна освіта, – 356 с.

Корх, О.В., Петраш, В.С., Корх, І.В., Шабля, В.П. (2025). «Ентеронормін детокс» – ефективний спосіб підвищення продуктивності молодняку кролів. Міжнародна науково-практична онлайн конференція «Проблеми і перспективи інноваційного розвитку галузей кролівництва та звірівництва» м. Черкаси. Черкаська дослідна станція біоресурсів НААН.

Нікішов В. М., Ільїна С. М. (2020). Сучасні технології кролівництва: посібник. Харків: Магістр. 288 с.

Бородіна, О. М. (2018). Прогноз розвитку аграрного сектору України до 2030 року. К.: НАН України, 152 с.

Програма розвитку тваринництва в Україні на 2021 – 2030 рр. (2021). Міністерство аграрної політики та продовольства України. К.: Мінагрополітики. 48 с.

Шабля, В. П., Корх, О. В., Петраш, В. С., Шабля, П. В. (2025). Галузь кролівництва в післявоєнному відновленні тваринництва на теренах України. Актуальні проблеми тваринництва та інноваційні шляхи їх вирішення в сучасних умовах [Електронний ресурс]: тези доповідей Всеукраїнської науково-практичної конференції науковців, викладачів та аспірантів, 22 – 23 квітня 2025 р. Державний біотехнологічний університет. Харків. 19-24 c. Електрон. дані. Режим доступу: http://btu.kharkov.ua/nauka/konferentsiyi/ .

Українська асоціація кролівників. Аналітика і статистика. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://rabbit.org.ua

Ukrainian Agribusiness Club (УКАБ). Аналітичні огляди аграрного ринку. [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://ucab.ua

Boucher, S., Meunier-Salaün, M. C., Fortun-Lamothe, L. 2021. Welfare of farmed rabbits: a review on housing systems and welfare indicators. Animals, Vol. 11(5). 1 – 20 p. – DOI: https://doi.org/10.3390/ani11051348

Cheeke, P. R., Lukefahr, S. D. (2019). Rabbit production. 9th ed. – Wallingford: CABI. 376 p.

Cullere, M., Dalle Zotte, A. (2018). Rabbit meat production and consumption: State of knowledge and future perspectives. Meat Science, Vol. 143. 137 – 146 p. – DOI: https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2018.04.029

Dalle Zotte, A., Szendrő Zs. (2011). The role of rabbit meat as functional food. Meat Science, , Vol. 88(3). 319 – 331 p. – DOI: https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2011.02.017

Eurostat. Statistics Explained: Agriculture, forestry and fishery statistics. – [Electronic resource]. – Available at: https://ec.europa.eu/eurostat

FAOSTAT. Food and Agriculture Organization of the United Nations. – [Electronic resource]. – Available at: https://www.fao.org/faostat/en/

Gidenne, T., Lebas, F., Fortun-Lamothe, L. (2017). Feeding behaviour of rabbits and interpretation of digestive physiology. In: Nutrition of the rabbit (2nd ed.). CABI. 233 – 252 p.

Hernández, P., Fernández, C., Ariño, B. (2004). Rabbit meat quality. In: Proceedings of the 8th World Rabbit Congress, Puebla, Mexico . 1 – 13 p.

Lebas, F., Coudert, P., de Rochambeau, H., Thébault, R. (1997). The rabbit: husbandry, health and production. FAO Animal Production and Health Series No. 21. Rome: FAO. 248 p. [Electronic resource]. Available at: https://www.fao.org/3/t1690e/t1690e.pdf

Lukefahr, S. D., Cheeke, P. R. (1991). Rabbit project planning strategies for developing countries. Livestock Research for Rural Development. Vol. 3(2). [Electronic resource]. Available at: https://www.lrrd.org/lrrd3/2/lukef3.htm

Maertens, L., Coudert, P. (2008). Recent developments in rabbit nutrition and production systems. In: Proc. 9th World Rabbit Congress, Verona, Italy, 1 – 15 p.

National Bureau of Statistics of China. China Statistical Yearbook (2022). [Electronic resource]. Available at: http://www.stats.gov.cn/english/

Pérez, J. M., Lebas, F., Gidenne, T., Maertens, L., Xiccato, G. (2020). European rabbit production: State of the art and future perspectives. Animal, Vol. 14(12), 2525 – 2533 p. DOI: https://doi.org/10.1017/S1751731120001653

Szendrő, Zs., Metzger, Sz., Odermatt, M., Radnai, I. (2020). The current status of rabbit breeding in Europe. World Rabbit Science, Vol. 28(4), 229 – 240 p. DOI: https://doi.org/10.4995/wrs.2020.13566

What is the Rabbit Population of the World? – Staff Writer, Last Updated (May 20, 2025). [Electronic resource]. Available at: https://www.reference.com/pets-animals/rabbit-population-world-6b8babf69330794

WRSA (World Rabbit Science Association). Reports and publications. – [Electronic resource]. – Available at: https://world-rabbit-science.com

Xiccato, G., Trocino, A., Castellini, C. (2019). Advances in rabbit nutrition and welfare: new insights and future perspectives. Animal Feed Science and Technology, , Vol. 251, 1 – 14 p. DOI: https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2019.05.015

Published
2025-08-10