Вплив породної належності кролів на їх м’ясну продуктивність

  • М. І. Бащенко
  • О. В. Бойко Черкаська дослідна станція біоресурсів НААН, м. Черкаси, Україна
  • Ю. М. Сотніченко Черкаська дослідна станція біоресурсів НААН, м. Черкаси, Україна
Ключові слова: м’ясна продуктивність, забійна маса, забійний вихід, каліфорнійська, новозеландська біла, полтавське срібло

Анотація

В статті представлено результати порівняльного аналізу забійних показників та дегустаційної оцінки м’яса кроликів різних порід, що поширені в Україні. Метою досліджень було провести порівняльну оцінку якості кролятини досліджуваних порід. Під час виконання досліджень застосовано методики: теоретичний аналіз, формулювання гіпотез, біометричні та статистичні методи, оцінка передзабійних та забійних якостей, дегустаційна оцінка. Всі тушки кролів відібрані для оцінки за вгодованістю належали до першої категорії. Встановлено, що найбільший забійний вихід визначено у 4-ох місячних кролів порід новозеландська біла (56,9±0,96 г) та полтавське срібло (56,4±0,67 г). Найбільшу абсолютну масу м’якоті мають кролики породи новозеландська біла - 1604±4,28 г. Дещо їм поступалися за абсолютними значеннями кролики породи полтавське срібло - 1459±9,6 г. За величиною виходу м’яса кролики породи полтавське срібло не мали вірогідної різниці порівняно з ровесниками породи новозеландська біла: 82,9±0,77 % проти 83,5±0,45 %. Однак, після забою кроликів породи полтавське срібло отримували найменшу частку відходів – лише 12,8% від живої маси. Дегустаційною оцінкою проб м’яса кролів 4-ох місячного віку порід новозеландська біла (НБ), каліфорнійська (К) та полтавське срібло (ПС) визначено, що воно має високі, практично рівноцінні, органолептичні і дегустаційні характеристики. Ніжним, соковитим та найбільш смачним за величиною балів після кулінарної обробки було м’ясо від кроленят порід новозеландська біла (4,7-4,9 бали з 5-ти) та полтавське срібло (4,6-4,7 бали з 5-ти). При оцінці бульйону найменшу оцінку мала така ознака, як аромат – 3,6-4,1 бали, хоча весь бульйон з м’яса піддослідних кролів мав ніжний, витончений аромат та смак і добру прозорість. Отже, розведення кролів порід новозеландська біла та полтавське срібло забезпечують високі м’ясні якості. У тушках кроленят цієї групи виявлено найменшу масу кісток, а за виходом м’якоті та коефіцієнтом м’ясності вони переважали кроленят каліфорнійської породи на 2,7-3,3%. На перспективу доцільно провести дослідження спрямовані на вивчення м’ясних якостей промислових гібридів отриманих від схрещування досліджуваних порід, оцінку економічної ефективності промислового схрещування у господарствах різної форми власності.

Посилання

Mondin, C., Trestini, S., Trocino, A., Di Martino, G. (2021). The economics of rabbit farming: a pilot study on the impact of different housing systems. Animals 11, 3040. DOI: https://doi.org/10.3390/ani11113040

Siddiqui, S. A., Gerini, F., Ikram, A., Saeed, F., Feng, X., & Chen, Y. (2023). Rabbit Meat – Production, Consumption and Consumers’ Attitudes and Behavior. Sustainability, 15(3), 2008. https://doi.org/10.3390/su15032008

Crovato, S., Pinto, A., Di Martino, G., Mascarello, G., Rizzoli, V., Marcolin, S., & Ravarotto, L. (2022). Purchasing habits, sustainability perceptions, and welfare concerns of Italian consumers regarding rabbit meat. Foods, 11(9), 1205. https://doi.org/10.3390/foods11091205

García, M.L.; Argente, M.J. (2020). The genetic improvement in meat rabbits. In Lagomorpha Charact; Intech Open: London, UK, Volume 5, pp. 1 – 18. DOI: https://doi.org/10.5772/intechopen.93896

Shevchenko, E., Honchar, О. (2020). Selection-genetic characteristics of rabbits poltavska silver breed by polymorphism of progesterone receptor gene. Збірник наукових праць «Ефективне кролівництво і звірівництво», 6, 6 – 13. DOI: https://doi.org/10.37617/2708-0617.2020.6.6-13

Гончар, О.Ф., Бойко, О.В., Гавриш, О.М. (2020) Аналіз стану галузі кролівництва в Україні. Збірник наукових праць. Ефективне кролівництво і звірівництво. 6, 47 – 58. DOI: https://doi.org/10.37617/2708-0617.2020.6.47-58

Коцюбенко, Г.А. (2013) Науково-практичні методи підвищення продуктивності кролів : монографія. Миколаїв: МНАУ.191 с.

Бойко, О.В., Гавриш О.М., Лучин І.С. (2023). Ефективність схрещування кролів різних порід для покращення показників м’ясної продуктивності в умовах інтенсивного виробництва: Gestionarea fondului genetic animalier: «Print-Caro» SRL, 31-37. DOI: https://doi.org/10.61562/mgfa2023.04

Badawy, AY, Peiró, R, Blasco, A, Santacreu, MA. (2019). Correlated responses on litter size traits and survival traits after two-stage selection for ovulation rate and litter size in rabbits. Animal. 3(3):453 – 459. DOI: https://doi.org/10.1017/S1751731118002033

Luchyn, I. S., Perih, D. P., Lunyk, Y. M., Smyrnov, V. V., Tsyupka, S. R., & Kalamitra, V. A. (2025). Reproductive traits of chinshilla rabbits under different three-breed crossbreeding schemes. Scientific and Technical Bulletin оf State Scientific Research Control Institute of Veterinary Medical Products and Fodder Additives аnd Institute of Animal Biology, 26(1), 118-126. https://doi.org/10.36359/scivp.2025-26-1.14

Сотніченко, Ю.М. (2020). Особливості формування м'ясної продуктивності за м'ясно-шкірними програмами продуктивності. Збірник наукових праць Ефективне кролівництво і звірівництво. 6, 117 – 128. DOI: https://doi.org/10.37617/2708-0617.2020.6.117-125

Гончар, О.Ф., Михно. В.В. (2021). Алгоритм застосування повнораціонного комбікорму за умов інтенсивного виробництва кролятини. Збірник наукових праць Ефективне кролівництво і звірівництво. Вип. 7, 60-71. DOI: https://doi.org/10.37617/2708-0617.2021.7.60-70

Вінтонів, О.А., Гавриш, О.М. (2022). Репродуктивна здатність кроликів-самців залежно від впливу паратипових та генотипових факторів. Розведення тварин і генетика, 64, 147 – 153. DOI: https://doi.org/10.31073/abg.64.13

Бойко О.В. та ін. (2024). Технологія виробництва продукції кролівництва та звірівництва: навчальний посібник Київ: НУБІП України, Черкаська дослідна станція біоресурсів НААН. 488 с

«Правила передзабійного ветеринарного огляду тварин та ветеринарно-санітарної експертизи м'яса і м’ясних продуктів»» N 524/6812 від 21.06.2002. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0524-02#Text (дата звернення: 03.07.2025).

Ібатуллін, І., Жукорський, О. (2017). Методологія та організація наукових досліджень у тваринництві Київ: Аграрна наука. 328с.

Калінін, М.І., Єлісєєв, В.В. (2000). Біометрія. Миколаїв.: ВИДАВНИЦТВО МФ НАУКМА. 201 с.

Опубліковано
2025-08-10