Вплив промислового кролівництва на навколишнє середовище

Автор(и)

  • Л. М. Зламанюк Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ, вул. Горіхуватський шлях, 19
  • Р. М. Уманець Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ, вул. Горіхуватський шлях, 19
  • Д. П. Уманець Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ, вул. Горіхуватський шлях, 19

DOI:

https://doi.org/10.37617/2708-0617.2025.11.89-115

Ключові слова:

Oryctolagus cuniculus, парниковий газ, водний слід, якість повітря, біорізноманіття

Анотація

У цій оглядовій статті представлені деякі елементи, які дозволяють нам кількісно оцінити основні внески кролівництва у глобальне потепління, забруднення (переважно втрати азоту, тверді частинки в повітрі), водний слід і втрату біорізноманіття. Оскільки переважну більшість м'ясних кролів у світі вирощують у закритих кліткових системах, основна маса досліджень охоплює лише цю систему виробництва.

Була зроблена єдина спроба кількісно оцінити вплив на навколишнє середовище альтернативної системи, заснованої на вирощуванні кролів під фотоелектричними панелями. Хоча вона дає певне уявлення про можливі альтернативи, отримані результати не ґрунтуються на реальних даних.

Щодо внеску кролівництва у глобальне потепління, то оцінки викидів парникових газів коливаються від 3,13 до 3,25 кг СО2 екв. на одного кроля, що протягом 35 днів (або від 3,78 до 4,04 кг СО2 екв. на кілограм живої ваги). Забруднення, пов'язане з втратами азоту, становило від 40,1 до 59,1 г азоту на кг живої маси. Забруднення повітря, пов'язане з викидами твердих частинок (10 мкм), варіювало від 0,082 до 0,045 мг на м3, і немає даних про вплив на воду, який, ймовірно, знаходиться між тими, що спостерігаються для птахівництва та свинарства. Щодо втрати біорізноманіття, то досліджень реального впливу кролівництва на дику природу (рослинний і тваринний світ) немає. Що стосується викидів парникових газів, то вони можуть бути пов'язані зі зміною землекористування для вирощування сільськогосподарських культур, в основному сої, яка використовується для виробництва кормів. Диких кролів, однак, можна вважати ключовим видом середземноморських чагарників.

Для кролівництва (в його нинішньому вигляді) альтернативи, які були випробувані в інших видах тваринництва включаючи інтеграцію рослинництва і тваринництва, агролісомеліорації та агроекології, можуть виявитися неможливими. Поточний соціально-економічний та політичний контекст може обмежити еволюцію існуючих систем виробництва продуктів харчування та розвиток альтернативних моделей. Крім того, сектор кролівництва, принаймні в Європі, стикається зі стійким зниженням попиту. І цей факт, безумовно, не допоможе нам знайти альтернативи, якщо не буде впроваджена політика, спрямована на підтримку необхідної еволюції.

Наразі неможливо оцінити вплив альтернативних систем виробництва м'яса кролів на навколишнє середовище. Частково це пов'язано з тим, що вони все ще є рідкісними або експериментальними. По-друге, еталонні методології, що використовуються для оцінки викидів парникових газів, можуть бути недостатньо адаптованими, що призводить до упереджених оцінок. Відсутність гармонізації поточних методологій, що використовуються для оцінки впливу тваринництва на навколишнє середовище, принаймні для методологій оцінки життєвого циклу, є додатковим обмеженням.

Посилання

Adell, E., Calvet, S., Torres, A.G., Cambra-López, M. (2012a). Particulate matter concentrations and emissions in rabbit farms. World Rabbit Sci., 20: 1-12p. https://doi.org/10.4995/wrs.2012.1035

Adell, E., Estellés, F., Torres, A.G., Cambra-López, M. (2012b). Morphology, chemical composition, and bacterial concentration of airborne particulate matter in rabbit farms. World Rabbit Sci., 20: 241-252p. https://doi.org/10.4995/wrs.2012.1211

Alkemade, R., Reid, R.S., van den Berg, M., de Leeuw, J., Jeuken, M. (2013). Assessing the impacts of livestock production on biodiversity in rangeland ecosystems. Proc. Natl. Acad. Sci., 110: 20900-20905p. https://doi.org/10.1073/pnas.1011013108

Atkinson, D., Watson, C.A. (1996). The environmental impact of intensive systems of animal production in the lowlands. Anim. Sci., 63: 353-361p. https://doi.org/10.1017/S135772980001523X

Biagini, D., Montoneri, E., Rosato, R., Lazzaroni, C., Dinuccio, E. (2021). Reducing ammonia and GHG emissions from rabbit rearing through a feed additive produced from green urban residues. Sustain. Prod. Consum., 27: 1-9p. https://doi.org/10.1016/j.spc.2020.10.003

Bokkers, E.A.M., de Boer, I.J.M. (2009). Economic, ecological, and social performance of conventional and organic broiler production in the Netherlands. Br. Poult. Sci., 50: 546-557p. https://doi.org/10.1080/00071660903140999

Broom, D.M., Galindo, F.A., Murgueitio, E. (2013). Sustainable, efficient livestock production with high biodiversity and good welfare for animals. Proc. R. Soc. B Biol. Sci., 280: 20132025. https://doi.org/10.1098/rspb.2013.2025

Calvet, S., Estellés, F., Hermida, B., Blumetto, O., Torres, A.G. (2008). Experimental balance to estimate efficiency in the use of nitrogen in rabbit breeding. World Rabbit Sci., 16: 205-211p. https://doi.org/10.4995/wrs.2008.615

Calvet, S., Cambra-López, M., Estellés, F.E., Torres, A.G. (2011). Characterization of the indoor environment and gas emissions in rabbit farms. World Rabbit Sci., 19: 49-61p. https://doi.org/10.4995/wrs.2011.802

Cambra-López, M., Aarnink, A.J.A., Zhao, Y., Calvet, S., Torres, A.G. (2010). Airborne particulate matter from livestock production systems: A review of an air pollution problem. Environ. Pollut., 158: 1-17p. https://doi.org/10.1016/j.envpol.2009.07.011

Cesari, V., Zucali, M., Bava, L., Gislon, G., Tamburini, A., Toschi, I. (2018). Environmental impact of rabbit meat: The effect of production efficiency. Meat Sci., 145: 447-454p. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2018.07.011

Clauss, M., Dittmann, M.T., Vendl, C., Hagen, K.B., Frei, S., Ortmann, S., Müller, D.W.H., Hammer, S., Munn, A.J., Schwarm, A., Kreuzer, M. (2020). Review: comparative methane production in mammalian herbivores. Animal, 14: 113-123p. https://doi.org/10.1017/S1751731119003161

Conway, G.R. (1987). The properties of agroecosystems. Agric. Syst., 24: 95-117p. https://doi.org/10.1016/0308-521X(87)90056-4

Delibes-Mateos, M., Redpath, S.M., Angulo, E., Ferreras, P., Villafuerte, R. (2007). Rabbits as a keystone species in southern Europe. Biol. Conserv., 137: 149-156p. https://doi.org/10.1016/j.biocon.2007.01.024

Delibes-Mateos, M., Delibes, M., Ferreras, P., Villafuerte, R. (2008). Key role of European rabbits in the conservation of the western Mediterranean basin hotspot. Conserv. Biol., 22: 1106-1117p. https://doi.org/10.1111/j.1523-1739.2008.00993.x

Diamond, D., Ashwood, L., Franco, A., Kuehn, L., Imlay, A., Boutwell, C. (2022). Agricultural exceptionalism, environmental injustice, and U.S. right to farm laws. Envir. Law Report., 52: 10727-10748p.

Dinuccio, E., Biagini, D., Rosato, R., Balsari, P., Lazzaron, C. (2019). Organic matter and nitrogen balance in rabbit fattening and gaseous emissions during manure storage and simulated land application. Agric. Ecosyst. Environ., 269: 30-38p. https://doi.org/10.1016/j.agee.2018.09.018

Estellés, F., Calvet, S., Blumetto, O., Rodríguez-Latorre, A.R., Torres,A.G. (2009). Technical note: a flux chamber for measuringgas emissions from rabbits. World Rabbit Sci., 17: 169-179p.https://doi.org/10.4995/wrs.2009.657

Estellés, F., Rodríguez-Latorre, A.R., Calvet, S., Villagrá, A., Torres,A.G. (2010). Daily carbon dioxide emission and activity ofrabbits during the fattening period. Biosyst. Eng., 106: 338-343p. https://doi.org/10.1016/j.biosystemseng.2010.02.011

Estellés, F., López, M.C., Belenguer, A.I.J., Calvet, S. (2014).Evaluation of calcium superphosphate as an additive to reducegas emissions from rabbit manure. World Rabbit Sci., 22:279-286p. https://doi.org/10.4995/wrs.2014.3223

Fetiveau, M., Savietto, D., Gidenne, T., Pujol, S., Aymard, P., Fortun-Lamothe, L. (2021). Effect of access to outdoor grazing andstocking density on space and pasture use, behaviour,reactivity, and growth traits of weaned rabbits. Animal, 15:100334. https://doi.org/10.1016/j.animal.2021.100334

Fetiveau, M., Savietto, D., Bannelier, C., Fillon, V., Despeyroux,M., Pujol, S., Fortun-Lamothe, L. (2023a). Effect of outdoorgrazing area size and genotype on space and pasture use,behaviour, health, and growth traits of weaned rabbits.Animal – Open Space, 2: 100038. https://doi.org/10.1016/j.anopes.2023.100038

Fetiveau, M., Savietto, D., Janczak, A.M., Bannelier, C., Plagnet,A.S., Tauveron, M., Fortun-Lamothe, L. (2023b). Time budgetof two rabbit genotypes having access to different-sizedpasture areas. Appl. Anim. Behav. Sci., 260: 105872.https://doi.org/10.1016/j.applanim.2023.105872

Fetiveau, M., Savietto, D., Janczak, A. M., Fortun-Lamothe, L., Fillon,V. (2024). Thoughtful or distant farmer: Exploring the influenceof human-animal relationships on rabbit stress, behaviour,and emotional responses in two distinct living environments.Animal Welfare, 33: e47. https://doi.org/10.1017/awf.2024.54

Fortun-Lamothe, L., Combes, S., Gidenne, T. (2009). Contribution ofintensive rabbit breeding to sustainable development. A semiquantitativeanalysis of the production in France. World RabbitSci., 17: 79-85p. https://doi.org/10.4995/wrs.2009.661

Faye, B., Waltner-Toews, D., McDermott, J. (1999). From ecopathologyto agroecosystem health. Prev. Vet. Med., 39: 111-128p.https://doi.org/10.1016/S0167-5877(98)00149-4

Franz, R., Soliva, C.R., Kreuzer, M., Hummel, J., Clauss, M. (2011).Methane output of rabbits (Oryctolagus cuniculus) and guineapigs (Cavia porcellus) fed a hay-only diet: implications forthe scaling of methane production with body mass in nonruminantmammalian herbivores. Comp. Biochem. Physiol. A.Mol. Integr. Physiol., 158: 177-181p. https://doi.org/10.1016/j.cbpa.2010.10.019

Gálvez-Bravo, L., Belliure, J., Rebollo, S. (2009). Europeanrabbits as ecosystem engineers: warrens increase lizarddensity and diversity. Biodivers. Conserv., 18: 869-885p.https://doi.org/10.1007/s10531-008-9438-9

Gálvez-Bravo, L., López-Pintor, A., Rebollo, S., Gómez-Sal, A.(2011). European rabbit (Oryctolagus cuniculus) engineeringeffects promote plant heterogeneity in Mediterraneandehesa pastures. J. Arid Environ., 75: 779-786p.https://doi.org/10.1016/j.jaridenv.2011.03.015

Garrett, R., Ryschawy, J., Bell, L., Cortner, O., Ferreira, J., Garik,A.V., Gil. J., Klerkx, L., Moraine, M., Peterson, C., dos Reis, J.C.,Valentim, J. (2020). Drivers of decoupling and recoupling of cropand livestock systems at farm and territorial scales. Ecol. Soc.,25: 24. https://doi.org/10.5751/ES-11412-250124

Gerber, P., Key, N., Portet, F., Steinfeld, H. (2010). Policy options inaddressing livestock’s contribution to climate change. Animal,4: 393-406p. https://doi.org/10.1017/S1751731110000133

Gidenne, T., Garreau, H., Drouilhet, L., Aubert, C., Maertens, L. (2017).Improving feed efficiency in rabbit production, a review onnutritional, technico-economical, genetic and environmentalaspects. Anim. Feed Sci. Technol., 225: 109-122p.https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2017.01.016

Gidenne, T., Fortun-Lamothe, L., Huang, Y., Savietto, D. (2024).Pastured rabbit systems and organic certification:European Union regulations and technical and economicperformances in France. World Rabbit Sci., 32: 87-97p.https://doi.org/10.4995/wrs.2024.20894

Goglio, P., Knudsen, M.T., Van Mierlo, K., Röhrig, N., Fossey, M.,Maresca, A., Hashemi, F., Waqas, M.A., Yngvesson, J., Nassy,G., Broekema, R., Moakes, S., Pfeifer, C., Borek, R., Yanez-Ruiz,D., Cascante, M.Q., Syp, A., Zylowsky, T., Romero-Huelva, M.,Smith, L.G. (2023). Defining common criteria for harmonizinglife cycle assessments of livestock systems. Clean Prod Lett.,4: 100035. https://doi.org/10.1016/j.clpl.2023.100035

Golub, A.A., Henderson, B.B., Hertel, T.W., Gerber, P.J., Rose,S.K., Sohngen, B. (2013). Global climate policy impacts onlivestock, land use, livelihoods, and food security. Proc. Natl.Acad. Sci., 110: 20894-20899p. https://doi.org/10.1073/pnas.1108772109

Green, R.E., Cornell, S.J., Scharlemann, J.P.W., Balmford, A. (2005).Farming and the fate of wild nature. Science, 307: 550-555p.https://doi.org/10.1126/science.1106049

Guené-Grand, E., Davoust, C., Launay, C. (2021). A new alternativeoutdoor housing method (Wellap®) for fattening rabbits: firstresults. In: Proc. 12th World Rabbit Congress. Nantes, France,E-06.

Hidayat, C., Widiawati, Y., Tiesnamurti, B., Pramono, A., Krisnan,R., Shiddieqy, M.I. (2021). Comparison of methane productionfrom cattle, buffalo, goat, rabbit, chicken, and duckmanure. IOP Conf. Ser. Earth Environ. Sci., 648: 012112.https://doi.org/10.1088/1755-1315/648/1/012112

Hodge, I. (1978a). On the local environmental impact oflivestock production. J. Agric. Econ., 29: 279-290p.https://doi.org/10.1111/j.1477-9552.1978.tb02425.x

Hodge, I. (1978b). An application of discriminant analysisfor the evaluation of the local environmental impactof livestock production. Agric. Environ., 4: 111-121p.https://doi.org/10.1016/0304-1131(78)90015-2

Innes, R. (2000). The economics of livestock waste andits regulation. Am. J. Agric. Econ., 82: 97-117p.https://doi.org/10.1111/0002-9092.00009

Kaasschieter, G.A., de Jong, R., Schiere, J.B., Zwart, D. (1992).Towards a sustainable livestock production in developingcountries and the importance of animal health strategytherein. Vet. Quarterly, 14: 66-75p. https://doi.org/10.1080/01652176.1992.9694333

Kaliste, E., Linnainmaa, M., Meklin, T., Nevalainen, A.(2002). Airborne contaminants in conventionallaboratory rabbit rooms. Lab. Anim., 36: 43-50p.https://doi.org/10.1258/0023677021911759

Kremen, C., Merenlender, A.M. (2018). Landscapes that workfor biodiversity and people. Science, 362: eaau6020.https://doi.org/10.1126/science.aau6020

Leroy, F., Abraini, F., Beal, T., Dominguez-Salas, P., Gregorini, P.,Manzano, P., Rowntree, J., van Vliet, S. (2022). Animal boardinvited review: Animal source foods in healthy, sustainable,and ethical diets – An argument against drastic limitationof livestock in the food system. Animal, 16: 100457.https://doi.org/10.1016/j.animal.2022.100457

Lund, V., Anthony, R., Röcklinsberg, H. (2004). The ethicalcontract as a tool in organic animal husbandry. J. Agric.Environ. Ethics, 17: 23-49p. https://doi.org/10.1023/B:JAGE.0000010843.60352.65

Lytle, W., Meyer, T.K., Tanikella, N.G., Burnham, L., Engel, J.,Schelly, C., Pearce, J.M. (2021). Conceptual design andrationale for a new agrivoltaics concept: pasture-raisedrabbits and solar farming. J. Clean. Prod., 282: 124476.https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2020.124476

Mekonnen, M.M., Hoekstra, A.Y. (2012). A global assessment ofthe water footprint of farm animal products. Ecosystems, 15:401-415p. https://doi.org/10.1007/s10021-011-9517-8

Méda, B., Fortun-Lamothe, L., Hassouna, M. (2014). Prediction ofnutrient flows with potential impacts on the environment ina rabbit farm: a modelling approach. Anim. Prod. Sci., 54:2042-2051p. https://doi.org/10.1071/AN14530

Monteny, G.-J., Bannink, A., Chadwick, D. (2006). Greenhousegas abatement strategies for animal husbandry. Agric.Ecosyst. Environ., 112: 163-170p. https://doi.org/10.1016/j.agee.2005.08.015

Pascaris, A.S., Handler, R., Schelly, C., Pearce, J.M. (2021). Life cycleassessment of pasture-based agrivoltaic systems: emissionsand energy use of integrated rabbit production. Clean.Responsible Consum., 3: 100030. https://doi.org/10.1016/j.clrc.2021.100030

Pearse, F. (2018). Sparing vs. Sharing: the great debate over howto protect nature. Available at https://e360.yale.edu/features/sparing-vs-sharing-the-great-debate-over-how-to-protectnature.Accessed June 2024.

Petersen, S.O., Sommer, S.G., Béline, F., Burton, C., Dach, J.,Dourmad, J.Y., Leip, A., Misselbrook, T., Nicholson, F., Poulsenm,H.D., Provolo, G., Sørensen, P., Vinnerås, B., Weiske, A., Bernal,M.-P., Böhm, R., Juhász, C., Mihelic, R. (2007). Recycling oflivestock manure in a whole-farm perspective. Livest. Sci.,112: 180-191p. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2007.09.001

Petersen, S.O., Blanchard, M., Chadwick, D., Del Prado, A., Edouard,N., Mosquera, J., Sommer, S.G. (2013). Manure managementfor greenhouse gas mitigation. Animal, 7: 266-282p.https://doi.org/10.1017/S1751731113000736

Porcher, J. (2011). Vivre avec les animaux, une utopie pour le XXIesiècle. La Découverte, Paris, France. https://doi.org/10.3917/dec.porch.2011.01

Pretty, J., Bharucha, Z.P. (2014). Sustainable intensificationin agricultural systems. Ann. Bot., 114: 1571-1596p.https://doi.org/10.1093/aob/mcu205

Ran, Y., Lannerstad, M., Herrero, M., Van Middelaar, C.E., De Boer,I.J.M. (2016). Assessing water resource use in livestockproduction: a review of methods. Livest. Sci., 187: 68-79p.https://doi.org/10.1016/j.livsci.2016.02.012

Reese, J. (2018). The end of animal farming: how scientists,entrepreneurs, and activists are building an animal-free foodsystem. Beacon Press, Boston U.S.A.

Savietto, D., Fillon, V., Temple-Boyer-Dury, A., Derbez, F., Aymard, P.,Pujol, S., Rodriguez, A., Borne, S., Simon, S., Grillot, M., Lhoste, E., Dufils, A., Drusch, S. (2023). Design of a functional organicagroforestry system associating rabbits and apple trees.Animal – Open Space, 2: 100051. https://doi.org/10.1016/j.anopes.2023.100051

Savietto, D., Fillon, V., Fetiveau, M., Bannelier, C., Despeyroux,M., Guillermin, A., Morel, K., Rodriguez, A., Borne, S., Simon,S., Grillot, M., Derbez, F., Drusch, S. (2024). Identification ofinterspecific benefits (and some limits) in an agroforestrysystem combining rabbits and apple trees. Available at SSRN4772533., https://doi.org/10.2139/ssrn.4772533

Savietto, D. (2024). Descriptive analysis of the environmental impact of intensive rabbit production. World Rabbit Sci. 32: 241-258p.https://doi.org/10.4995/wrs.2024.22642

Schulze, M., Sonntag, W., von Meyer-Höfer, M. (2023). Is less more?Investigating citizen and consumer preferences for the futuredirection of livestock farming policy. J. Clean. Prod., 390:136136. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2023.136136

Steinfeld, H., Gerber, P., Wassenaar, T., Castel, V., Rosales, M.,Haan, C. de, (2006). Livestock’s long shadow: environmentalissues and options. F.A.O, Rome, Italy. https://www.fao.org/4/a0701e/a0701e00.htm

Stenholm, C.W., Waggoner, D.B. (1991). Developing future-mindedstrategies for sustainable poultry production. Poult. Sci., 70:203-210p. https://doi.org/10.3382/ps.0700203

Theau-Clément, M., Guardia, S., Davoust, C., Galliot, P., Souchet,C., Bignon, L., Fortun-Lamothe, L. (2016). Performance andsustainability of two alternative rabbit breeding systems.World Rabbit Sci., 24: 253-265p. https://doi.org/10.4995/wrs.2016.5154

Tilman, D., Cassman, K.G., Matson, P.A., Naylor, R., Polasky, S. (2002).Agricultural sustainability and intensive production practices.Nature, 418: 671-677p. https://doi.org/10.1038/nature01014

Valdés-Correcher, E., Sitters, J., Wassen, M., Brion, N., OldeVenterink, H. (2019). Herbivore dung quality affects plantcommunity diversity. Sci. Rep., 9: 5675. https://doi.org/10.1038/s41598-019-42249-z

Verburg, R., Stehfest, E., Woltjer, G., Eickhout, B. (2009). Theeffect of agricultural trade liberalisation on land-use relatedgreenhouse gas emissions. Glob. Environ. Change, 19:434-446p. https://doi.org/10.1016/j.gloenvcha.2009.06.004

Waltner-Toews, D. (1996). Ecosystem health - a framework forimplementing sustainability in agriculture. BioScience, 46:686-689p. https://doi.org/10.2307/1312898

Wang, H., Liu, J., Li, J., Jia, Z., Li, C. (2022). Comparative life cycleassessment of rex rabbit breeding industry chains: benefitsof a circular industry chain. Int. J. Life Cycle Assess., 27:366-379p. https://doi.org/10.1007/s11367-022-02036-x

Willett, W., Rockström, J., Loken, B., Springmann, M., Lang, T.,Vermeulen, S., Garnett, T., Tilman, D., DeClerck, F., Wood, A.,Jonell, M., Clark, M., Gordon, L.J., Fanzo, J., Hawkes, C., Zurayk,R., Rivera, J.A., De Vries, W., Majele Sibanda, L., Afshin, A.,Chaudhary, A., Herrero, M., Agustina, R., Branca, F., Lartey, A.,Fan, S., Crona, B., Fox, E., Bignet, V., Troell, M., Lindahl, T., Singh,S., Cornell, S.E., Srinath Reddy, K., Narain, S., Nishtar, S., Murray,C.J.L. (2019). Food in the Anthropocene: the EAT – LancetCommission on healthy diets from sustainable food systems.The Lancet, 393: 447-492p. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31788-4

World Health Organization. (2017). One Health. Available athttps://www.who.int/news-room/questions-andanswers/item/one-health. Accessed on July 2024.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-08-10