ПРАКТИЧНІ ОСНОВИ СТАНДАРТИЗАЦІЇ ШКУРОК НОРОК І ЛИСИЦЬ
Анотація
Авторським колективом Інституту тваринництва НААН, Асоціації звірівників України, УКООПСПІЛКИ, ТОВ ,,Ізюмське звірогосподарство‖, ТОВ ,,Ірен і К°‖, Переяслав-Хмельницький звіроплемгосп розроблено нові стандарти, (наразі набули чинності) на шкурки норки і лисиці кліткового розведення невичинені. Технічні умови на заміну ГОСТ 27769-88 (ТУ 61 України 603-94 ) та ГОСТ 2790 – 88.
В статті висвітлено єдині норми та вимоги до шкурок норок і лисиць кліткового розведення за оцінки їх якості, при маркуванні, пакуванні, транспортуванні та зберіганні.
В розроблених стандартах вказується на шкурки якого зоологічного виду вони розповсюджуються та що є об’єктом стандартизації. Стандарти за формою складні мають 12 розділів та 4 додатки.
Варто зазначити, що розроблені нормативні документи ДСТУ 7825:2015 та ДСТУ 8415:2015 пов’язані зі стандартами на матеріали, методи контролювання якості продукції, маркування, а також санітарними нормами та правилами, які встановлюють вимоги безпечності продукції.
Слід вказати, що при розробленні стандартів враховано продуктивні показники звірів, які зазнали змін у результаті селекційної роботи, удосконалених умов утримання та годівлі.
Окрім оцінювання основного кольору хутра проводять оцінювання за відтінками забарвлення волосяного покриву шкурок у кольорового типу пастель.
Оцінювання шкурок за розміром зазнало змін за рахунок доповнення до нових стандартів способу висушування шкурок: волосом назовні (для експорту). У шкурок норок за першого способу (волосом усередину) відсутній поділ за статтю на противагу другому способу – поділяють на шкурки від самиць та від самців. Встановлено інтервал між розмірними категоріями за першого способу – 2 см, за другого 6 см. Окрім цього згідно вимог нового стандарту у шкурок норок висушених волосом усередину І розмірна категорія має два значення: І та І+. За першого способу висушування до браку відносять шкурки 10-ї, а за другого способу висушування 5-ї розмірних категорій.
У лисиць, незалежно від способу висушування, шкурки за статтю не поділяються, але інтервал між розмірними категоріями порівняно зі скасованим стандартом змінився: 8 см проти 5 см. Вимогами нового стандарту шкурки лисиці 5 розмірної категорії підлягають бракуванню, що становить менше 65 см.
В подальшому спосіб висушування шкурок норки і лисиці змінив розрахунок їх залікової вартості, оскільки одним з основних критеріїв, який впливає на її величину є розмір шкурок. Перелік показників за якими здійснюється оцінювання якості
шкурок, а саме, розмірна категорія, сорт, групи за наявності вад наведені в таблиці обов’язкового додатку Б.
Розрахунок залікової вартості шкурок лисиць мав свої відмінності, оскільки до розрахунку долучають показники груп кольору та сріблястості. За 100 відсотків залікової вартості приймають шкурки І кольору, І групи сріблястості, І сорту і першої групи за вадами та другої розмірної категорії, у скасованому це була третя категорія.
Не менш важливі вимоги внесено до нових стандартів, щодо безпечності хутрової продукції. Перелік показників та методи їх контролювання наведено у четвертому розділі ,,Технічних вимог‖.
Розроблені стандарти на шкурки норки і лисиці відповідають ідеології та направленості стандартів країн Європи.