ВПЛИВ СПОЛУК СУЛЬФУРУ НА ВМІСТ ЛІПІДІВ У ТКАНИНАХ КРОВІ ТА ПЕЧІНКИ КРОЛІВ
Анотація
У статті наведено дані щодо застосування різних кількостей сульфуру цитрату та сульфату натрію у раціоні кролів з 60- до 118-добового віку та їх впливу на вміст ліпідів тканин крові й печінки на 58 добу
експерименту. Дослідження проведені на молодняку кролів породи Hyla, розділених на шість груп по 6 тварин у кожній. Тваринам першої (І), другої (ІІ), третьої (ІІІ) і четвертої (ІV) дослідних груп згодовували корми раціону контрольної групи і впродовж доби випоювали сульфуру цитрат з розрахунку відповідно 2; 4; 8 і 12 мг S/кг маси тіла. Молодняку п’ятої (V) дослідної групи згодовували корми раціону контрольної групи і з водою задавали сульфат натрію (Na2SO4) в кількості 40 мг S/кг маси тіла. Дослід тривав 68 діб, в тому числі підготовчий період 10 діб, дослідний – 58 діб. На завершальному
періоді експерименту відбирали зразки крові з крайової вушної вени та після забою тканини печінки для дослідження вмісту ліпідів. У результаті проведених досліджень встановлено, що введення в раціон сульфуру цитрату у кількості 4 і 8 мг S/кг маси тіла мало виражений вплив на вміст загальних
ліпідів у крові та їхніх класів у тканині печінки кролів.